sobota, 23 lutego 2013

Placki dyniowo-ziemniaczane z boczkiem i parmezanem

No dobra, biorę się do roboty...Trzeba do końca rozpracować dynię, która jest w zamrażalniku, ale do tego dania polecam akurat świeżą. Uwielbiam placki ziemniaczane z łososiem , śmietaną i koperkiem, placki ziemniaczane z sosem po węgiersku czy też same z solą do pochrupania. Dzisiaj proponuje mieszankę ziemniaczano- dyniowo-kabaczkową, która sprawdza się z różnymi dodatkami wedle upodobań. Pyszne, pachnące, skwierczące na tłuszczu placuszki znikają ze stołu w mgnieniu oka. 





Placki dyniowo-ziemniaczane z boczkiem i parmezanem 

  • 4 duże garści startej dyni
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża garść startej cukinii
  • 1 cebula
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki mąki
  • 100 gr boczku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2  łyżki szczypiorku posiekanego (1 łyżka do masy, 1 łyżka do ozdobienia gotowego dania)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majonez lub kwaśna śmietana  do dekoracji


Dynię i cukinię obieramy ze skóry i pestek i ścieramy na tarce na grubym oczku. To samo robimy z obranym ziemniakiem i cebulą.  Solimy warzywa i odstawiamy na 15 min, aby puściły soki, a następnie osuszamy z wody wyciskając. Wbijamy do warzyw 4 jajka , wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na patelni bez oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, a następnie dodajemy go do  masy z warzyw i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i 1 łyżkę szczypiorku oraz parmezan, mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem formujemy placuszki o wielkości jednej czubatej łyżki masy warzywnej. Uwaga ! Zmniejszamy ogień, aby placki się nie spaliły z zewnątrz a powoli upiekły w środku. Smażymy do momentu, aż będą dobrze wysmażone w środku i rumiane na zewnątrz. Doskonale smakują z majonezem lub kwaśną śmietaną posypane posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)