No dobra, biorę się do roboty...Trzeba do końca rozpracować dynię, która jest w zamrażalniku, ale do tego dania polecam akurat świeżą. Uwielbiam placki ziemniaczane z łososiem , śmietaną i koperkiem, placki ziemniaczane z sosem po węgiersku czy też same z solą do pochrupania. Dzisiaj proponuje mieszankę ziemniaczano- dyniowo-kabaczkową, która sprawdza się z różnymi dodatkami wedle upodobań. Pyszne, pachnące, skwierczące na tłuszczu placuszki znikają ze stołu w mgnieniu oka.
Placki dyniowo-ziemniaczane z boczkiem i parmezanem
- 4 duże garści startej dyni
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża garść startej cukinii
- 1 cebula
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 100 gr boczku
- 10 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego (1 łyżka do masy, 1 łyżka do ozdobienia gotowego dania)
- 4 łyżki startego parmezanu
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- majonez lub kwaśna śmietana do dekoracji
Dynię i cukinię obieramy ze skóry i pestek i ścieramy na tarce na grubym oczku. To samo robimy z obranym ziemniakiem i cebulą. Solimy warzywa i odstawiamy na 15 min, aby puściły soki, a następnie osuszamy z wody wyciskając. Wbijamy do warzyw 4 jajka , wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na patelni bez oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek, a następnie dodajemy go do masy z warzyw i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i 1 łyżkę szczypiorku oraz parmezan, mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem formujemy placuszki o wielkości jednej czubatej łyżki masy warzywnej. Uwaga ! Zmniejszamy ogień, aby placki się nie spaliły z zewnątrz a powoli upiekły w środku. Smażymy do momentu, aż będą dobrze wysmażone w środku i rumiane na zewnątrz. Doskonale smakują z majonezem lub kwaśną śmietaną posypane posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)