Uwielbiam takie dni, kiedy mróz skrzypi pod butami i świeci słoneczko. Tego słoneczka nie było dziś, aż tak dużo, ale i tak nabrałam ochoty na coś letniego i lekkiego. W związku z tym, iż po wczorajszym sosie holenderskim pozostał mi jeszcze wygotowany ocet postanowiłam przygotować sałatkę z krewetkami koktajlowymi i roszponką, i ozdobić ją właśnie moim ulubionym od niedawna sosem, który jak się okazuje sprawdza się doskonale również do sałatek. Sos holenderski jest idealny do jajek ale również do młodych warzyw, szparagów czy gotowanych ryb a dzisiejsza sałatka pokazała mi, że do krewetek również. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka :).
Sałatka krewetkowa z roszponką, pomidorami i dziugasem w sosie holenderskim
(2 porcje)
- 150 gr krewetek koktajlowych
- ok 100 gr roszponki
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki startego sera dziugas
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz kolorowy
- szczypta bazylii
- 2 łyżki pestek dyni
Sos holenderski:
- 140 ml octu z białego wina
- 1 cebula
- 10 ziaren białego pieprzu
- ½ kostki masła
- 2 żółtka
- 2 ½ płaskiej łyżki cukru
- sól do smaku
Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupki i podzielić na ćwiartki Pomidory podzielić na ćwiartki posypać bazylią oraz solą
i grillować bez tłuszczu po 2 min z każdej strony na bardzo rozgrzanej patelni.
Pokroić suszone pomidory w cienkie
paseczki. Na patelni sklarować 4 łyżki masła, dodać 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku.
Mrożone krewetki , wrzucić na rozgrzaną patelnię, doprawić sokiem z cytryny,
solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Krewetki smażyć ok 5 min, pilnować aby nie zrobiły się twarde. Uprażyć na rozgrzanej patelni pestki dyni.
Ułożyć roszponkę na talerzu a na niej w dowolnej kolejności wszystkie składniki, polać sosem holenderskim (dokładny przepis na sos jest na stronie z jajkami po benedyktyńsku w sosie holenderskim) oraz posypać startym na tarce dziugasem i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)