niedziela, 25 sierpnia 2013

Penne z cukinią, papryką i pomidorami w sosie z sera pleśniowego

Uwielbiam dobrodziejstwa lata, tanie warzywa i owoce nie pozwalają przejść koło siebie obojętnie. Dzisiaj makaron z sosem na bazie tego co króluje na straganach, choć cukinie pochodzą z domowego ogródka :). Tęsknię za Włochami i domowymi makaronami...echh, ale nie weszłam jeszcze na taki poziom kulinarny, żeby zrobić penne bez specjalistycznej maszyny. A na deser będzie tiramisu :). Viva Italia !




Penne z cukinią, papryką i pomidorami w sosie z sera pleśniowego
(3-4 porcje)
  • 2 młode małe cukinie
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • 1 papryka czerwona
  • kawałek świeżej papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4-5  listków  świeżej bazylii
  • 2 mięsiste pomidory
  • 80 g sera pleśniowego
  • 150 g śmietany 18 %
  • makaron penne 3-4 porcje


Cukinię umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i smażyć partiami do zrumienienia talarki cukinii. Układać usmażoną cukinię na talerzu wyłożonym ręczniku papierowym aby pozbawić ją nadmiaru tłuszczu, a następnie  doprawić solą i pieprzem.
Na patelni z 2 łyżkami oleju udusić do miękkości cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula będzie już miękka dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną paprykę chili. Smażyć całość przez 1-2 minuty i dodać pokrojoną  w dużą kostkę paprykę czerwoną, smażyć pod przykryciem ok 7-10 min i dodać śmietanę oraz ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę. Wymieszać całość i gotować jeszcze ok 4 min. 
Następnie dodać usmażoną cukinię, zamieszać. Na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone w kostkę i już nie mieszać. Pomidory powinny być mięsiste, jeśli mają za dużo wody możemy pozbawić je wodnistych nasion przez dodaniem do sosu. 
Gotujemy sos jeszcze chwilę ok 3 min, uważamy aby pomidory się nie rozgotowały na puree.  W międzyczasie gotujemy makaron aldente. Podajemy makaron na ciepło polany sosem. Możemy oprószyć danie parmezanem i udekorować świeżą bazylią. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)