Lato w pełni... załapałam się na końcówkę bobu, są już młode ziemniaczki. Te ostatnie idelane są z koperkiem i masełkiem, zapijane zimnym kefirem lub maślanką a najlepiej zsiadłym mlekiem. Takie danie kojarzy mi się z latem najbardziej. Dzisiaj znowu będzie królował Gordon Ramsay. Nie zawiodłam się jak dotychczas na żadnym jego przepisie. Sałatka jest z dużą ilością kopru, o który nie trudno w srodku lata , a i w zimie często chomikujemy w pudełkach po lodach w zamrażalniku ;-). Do dzisiejszej sałatki powinniśmy też dodać świeży estragon, ale dość trudno go dostać u nas. Ta fajna zielenina jest podstawą wielu dań kuchni francuskiej, szczególnie sosów. Ma anyżkowy aromant i jest lekko gorzkia a do tego świetnie się sprawdza w dietach bez soli. Ja użyłam w swojej sałatce estragonu suszonego. Można go wymieszać ze składnikami sosu i odstawić na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Sałatka z młodych ziemniaków, zielonego groszku i bobu z dressingiem musztardowym
(4 porcje)
- 750 g równej wielkości młodych ziemniaków
- 100 g zielonego groszku
- 150 g bobu
- kilka gałązek koperku, do dekoracji
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
- pęczek świeżego estragonu lub dwie łyżeczki suszonego
- pęczek świeżego kopru
- szczypta cukru (opcjonalnie)
Mieszamy mokre składniki sosu (oliwę, musztardę i ocet), dodaj suszony estragon i odstawiamy na kilka godzin, żeby estragon oddał swój aromat. Jeśli używamy świeżego estragonu, sos mozemy przygotować tuż przed podaniem.
Wyszorowane ziemniaki w mundurkach (możemy podzielić je na połówki) gotujemy w osolonej wodzie, od zawrzenia wody przez ok 15 min, do miękkości.
W czasie gdy ziemniaki się gotują, w innym garnku gotujemy osoloną wodę i blanszujemy oddzielnie groszek i bób przez ok 3 min, aż będa miękkie. Mrożony groszek , rozmarażamy przez gotowaniem.
Odcedzamy groszek i bób, następnie zanurzamy we lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy.
Bób obieramy z łupin.
Do sosu dodajemy posiekany koper i mieszamy dokładnie. Jeśli używamy świeżego estragonu to dodajemy go razem z koperem .
Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i odstawiamy na 2 min. Zakładamy dla ochrony przed poparzeniam gumowe rękawiczki i ściągamy z nich skórkę.
Wkładamy ziemniaki do dużej miski, gdy wciąż będa ciepłe, polewamy je sosem i mieszamy. Dodajemy groszek i bób. Sprawdzamy czy sałatka jest dobrze przyprawiona.
Dekorujemy kilkoma listkami kopru i podawajemy.