sobota, 30 lipca 2016

Sałatka z młodych ziemniaków, zielonego groszku i bobu z dressingiem musztardowym

Lato w pełni... załapałam się na końcówkę bobu, są już młode ziemniaczki. Te ostatnie idelane są z koperkiem i masełkiem, zapijane zimnym kefirem lub maślanką a najlepiej zsiadłym mlekiem. Takie danie kojarzy mi się z latem najbardziej. Dzisiaj znowu będzie królował Gordon Ramsay. Nie zawiodłam się jak dotychczas na żadnym jego przepisie. Sałatka jest z dużą ilością kopru, o który nie trudno w srodku lata , a i w zimie często chomikujemy w pudełkach po lodach w zamrażalniku ;-). Do dzisiejszej sałatki powinniśmy też dodać świeży estragon, ale dość trudno go dostać u nas. Ta fajna zielenina jest podstawą wielu dań kuchni francuskiej, szczególnie sosów. Ma anyżkowy aromant i jest lekko gorzkia a do tego świetnie się sprawdza w dietach bez soli. Ja użyłam w swojej sałatce estragonu suszonego. Można go wymieszać ze składnikami sosu i odstawić na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.



Sałatka z młodych ziemniaków, zielonego groszku i bobu z dressingiem musztardowym
(4 porcje)
  • 750 g równej wielkości młodych ziemniaków
  • 100 g zielonego groszku
  • 150 g bobu
  • kilka gałązek koperku, do dekoracji
sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • pęczek  świeżego estragonu lub dwie łyżeczki suszonego
  • pęczek świeżego kopru
  • szczypta cukru (opcjonalnie)

Mieszamy mokre składniki  sosu (oliwę, musztardę i ocet), dodaj suszony estragon i odstawiamy na kilka godzin, żeby estragon oddał swój aromat. Jeśli używamy świeżego estragonu, sos mozemy przygotować tuż przed podaniem. 
Wyszorowane ziemniaki w mundurkach (możemy podzielić je na połówki)  gotujemy  w osolonej wodzie, od zawrzenia wody przez ok 15 min,  do miękkości. 
W czasie gdy ziemniaki się gotują, w innym garnku gotujemy osoloną wodę i blanszujemy oddzielnie groszek i bób przez ok 3 min, aż będa miękkie. Mrożony groszek , rozmarażamy przez gotowaniem. 
Odcedzamy groszek i bób, następnie zanurzamy we lodowatej wodzie i ponownie odcedzamy.  
Bób obieramy z łupin. 
Do sosu dodajemy posiekany koper i mieszamy dokładnie. Jeśli używamy świeżego estragonu to dodajemy go razem z koperem .  
Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i odstawiamy na 2 min. Zakładamy dla ochrony przed poparzeniam gumowe rękawiczki i ściągamy z nich skórkę.  
Wkładamy ziemniaki do dużej miski, gdy wciąż będa ciepłe,  polewamy je sosem i mieszamy. Dodajemy groszek i bób. Sprawdzamy czy sałatka jest dobrze przyprawiona.  
Dekorujemy kilkoma listkami kopru i podawajemy.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

poniedziałek, 25 lipca 2016

Pierś z kaczki w sosie z wiśni i porto z duszoną sałatą rzymską

Chrupiąca z wierzchu a jędrna i różowa w środku, średniowysmażona pierś z kaczki w sosie z pachnących słońcem wiśni, porto i konfitury z borówki brusznicy. Do tego duszona na maśle z cebulką sałata rzymska według przepisu Kurta Schellera. Własnie to danie dzisiaj Wam zaproponuje. Porto, które będzie dodatkiem do sosu to wzmacniane wino portugalskie o wyjątkowym smaku. Najbardziej popularne jest w formie wina czerwonego, ale wytwarza się tez białe a od niedawna podobno również różowe. Ja uwielbiam czerwone i takie będę używać do sosu wiśniowego. Gatunki porto różnią się okresem leżakowania, dojrzewania, słodkością i tym czy poddawane są kupażowi. Najwyższej jakości jest porto vintage, które jest butelkowane po 2 latach leżakowania w dębowych beczkach i dojrzewa potem bardzo długo w butelkach, najczęściej w piwniczkach koneserów.   Oryginalne porto pochodzi oczywiście z Portugalii i jest wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Każda butelka prawdziwego porto powinna być oznaczona specjalną banderolą, potwierdzającą to miejsce pochodzenia. Należy pamiętać, że porto to dość mocne wino ;-), jest ono alkoholizowane, czyli w trakcie fermentacji jest dodawany do niego czysty alkohol. Gdy myślę sobie o porto to przypomina mi się scena z filmu Spacer w chmurach  w której pracownicy winnicy depczą zebrane winogrona. Film nakręcono w Kaliforni, ale to nie przeszkadza by poniosła nas fantazja i byśmy przez chwilę wyobrazili sobie jak kiedy deptano winogrona na porto w Portugalii :). 







Pierś z kaczki w sosie z wiśni i porto z duszoną sałatą rzymską
(2 porcje)

  • (ok 200-250 g każda) piersi z kaczki ze skórą 
  • 1 szalotka 
  • 100 ml porto
  • 250 g wiśni (bez pestek)
  • 1 czubata łyżka konfitury z borówki brusznicy
  • 150 ml bulionu z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki mąki ryżowej 
  • sól
  • pieprz


duszona sałata rzymska:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • ok. 40 g masła
  • 1/2 cebuli
  • pieprz 
  • sól
Odkroić twardą końcówkę sałaty rzymskiej. Sałatę blanszować we wrzącej wodzie przez ok 4 min. 
W tym czasie posiekać cebulę, dodać ją do garnka z masłem i zalać ok 1 cm wody i zagotować, doprawić solą i pieprzem.  
Sałatę wyjąć z wody odcedzić, przekroić na pół. Wyciąć  twardy środek i doprawić solą i pieprzem. Połówki złożyć na trzy części (można lekko naciąć nożem na zgięciu, aby łatwiej sie składało) a następnie pokroić w trzy pasy. Pasy ułożyć na dnie garnka z wodą i masłem, i dusić ok 30 min na małym ogniu. 
W czasie gdy kapusta się dusi smażymy kaczkę. Piersi z kaczki doprawiamy solą i pieprzem i smażymy skórą na spód, na patelni bez tłuszczu przez ok 8 min, aż większość tłuszu się wytopi. Zwiększamy ogień i smażymy, aż skórka sie  przyrumieni. Przewracamy pierść na drugą stronę i smazymy jeszcze ok 3-4 min, aż mięso będzie lekko sprężyste. Przekładamy mięso na talerz i odstawiamy. 
Zlewamy z patelni na której smażyła sę kaczka wiekszość tłuszczu i dodajemy posiekaną w kosteczkę szalotkę. Szalotkę smażymy mieszając  ok  4 min , aż będzie miękka.  
Sprawdzamy kapustę czy jest miękka i zdjemujemy z ognia , utrzymujemy w cieple do podania. 
Zwiększamy ogień pod patelnią z szalotką i wlewamy porto na patelnię. Skrobiemy osad z dna, aby wydobyć aromat. Gotujemy na dużym ogniu, aż wino się zredukuje i patelnia będzie prawie sucha. 
Wtedy dodajemy wiśnie, konfiturę i bulion.  Dorpowadzamy sos do wrzenia i gotujemy , aż się zredukuje o połowę, osiągając konsystencję syropu. Jeśli chcemy, aby sos był gęstszy możemy zaprawić bulion przed dodaniem go na patelnię połową łyżeczki mąki ryżowej. 
Układamy na talerzu duszoną kapustę oraz kaczkę, polewamy sosem i podajemy ciepłe. 











środa, 20 lipca 2016

Pstrąg z pomidorami, oliwkami i anchois

No cóż miała być barwena, ale niestety nie udało mi się jej kupić... i będzie pstrąg. Danie powstało dzięki inspiracji, którą przyniósł mi przepis Ramsaya na przepyszną smażoną barwenę w pomidorach z oliwkami i anchois. Gotowanie jest cudowne :). 
        Są takie chwile, że jestem wprost zachwycona tym jak wiele niesamowitych potraw można samemu wyczarować w domu. Oczywiście nie każdy ma w domu tandor, przyrząd do sous-vide, czy ciekły azot, i od święta warto za to zapłacić w restauracji. Od czasu, gdy zaczełam odkrywać tajniki sztuki kulinarnej to z dnia na dzień jestem coraz bardziej zachwycona faktem, że można samemu zrobić większość cudownych dań, nie płacąc za to majątku w restauracji. Oczywiście nie tylko czynnik finansowy wprowadza mnie w tak euforystyczny nastrój, ale fakt że można stworzyć coś samemu, zgodnie ze swoim smakiem, ze swieżych produktów znajomego pochodzenia i jeszcze można przy okazji sprawić komuś bliskiemu radość cudownym domowym posiłkiem.  A już najbardziej cieszy mnie to, że udaje mi się Was czasem zainspirować do tego by próbować swoich sił w kuchni. Uwierzcie mi, gdy zaczniecie eksperymentować w domu z nowymi smakami to te restauracyjne z pewnością trochę zbledną.
       W oryginale przepisu Gordona Ramsaya barwena była smażona na oleju i Ramsay poleca podawać ją z kuskusem z chorizo, bobem i miętą. Ja uważam, że kuskus z dodatkami jest już wystarczająco kaloryczny, wiec pstrąga upiekę. Do dzieła ! :)




Pstrąg z pomidorami, oliwkami i anchois
(2 porcje)
  • 2 pstrągi
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 filety sardeli
  • 10 oliwek czarnych
  • duża garść bazylii
  • sól
  • pieprz
do podania:

Pstrągi natrzec solą i pieprzem. 
Ukroić dwa plasterki z cytryny, kazdy z nich przekroić na pół oraz odkroić jedną ćwiartkę 
Resztą cytryny skropić pstrąga z obu stron i od środka. Do środka włożyć po dwie połówki plasterska cytryny. Odstawić na ok 30 min. 

Rozgrzać piekarnik do 200 C. Do każdej ryby włożyć po łyżce masła i zawinąc w folię aluminiową zostawiając uchyloną dolię od strony rozciętego brzucha. Piec ok 20 min , potem okryć folię aby ryba mogła się przypiec i piec jeszcze przez ok 10 min. 
W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy pomidory z oliwkami. Kroimy pomidorki na połówki, oliwki na plasterki i siekamy anchois. 5 min przed końcem pieczenia ryby wrzucamy na patelnię pomidorki, oliwki i sardelę a następnie smażymy całość na dużym ogniu, aż pomidorki staną się miękkie. 
Zdejmujemy z ognia pomiodorki, mieszamy z posiekaną bazylią a następnie układamy na talerzach. Na pomidorkach kładziemy upieczonego pstrąga i od razu podajemy. 
Możemy serwować z kuskusem z chorizo i bobem.



sobota, 16 lipca 2016

Kuskus z chorizo, bobem i miętą

Ta wersja kuskusu idealnie sprawdza się jako pełnowartościowe danie główne. Gordon Ramsay po raz kolejny mnie nie zwiódł. Po zmieleniu kolendry i kminu poczułam Maroko. Gdy kroiłam chorizo przypomniała mi się Teneryfa. Pomieszałam bób z chorizo i kuskusem i poczyłam polskie klimaty,  a gdy potem dodałam dodałam świeżą mietę to doszłam do wniosku, że jestem w marokańskiej knajpce na południu Hiszpanii, w której kucharką jest Polka. Nie robię zbyt często wycieczek sentymentalnych, ale bób kojarzy mi się z domem rodzinnym. Gdy byłam dzieckiem uwielbiałam go zajadać, wybierałam te najbardziej rozgotowane ziarenka i wyciskałam z łupinki kremową zawartość, prawie jak mleko z tubki ;-).  




Kuskus z chorizo, bobem i miętą 
(4-5 porcji jako przystawka, ok 3 porcji jako danie główne)

  • 250 g kuskusu
  • 200 g bobu
  • 200 g kiełbasy chorizo 
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże szalotki 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta papryki
  • duża graść posiekanych liści mięty
  • sól
  • pieprz czarny

Aby zblaszować bób, wrzucamy go lekko osolony wrzątek i gotujemy ok 4 min. Zdjemujemy z ognia , wrzucamy do zimnej wody, odcedzamy a następnie obieramy z łupinek. 
Wsypujemy kuskus do dużej miski wraz ze szczyptą soli i pieprzu i mieszamy.  
Gotujemy wodę a następnie odmierzamy 300 ml, zalewamy kuskus, przykrywamy i odstawiamy na 15 min. 
W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę i przyprawy (kmin, kolendrę i paprykę). Smażymy szalotkę przez ok 4-6 min często mieszając, aż cebula będzie miękka. 
Dodajemy na patelnię obrane ze skóry i posiekane chorizo, smażymy dalej ok 3 min, aż chorizo dobrze się podgrzeje.  
Do chorizo dodajemy zblanszowany i obrany z łupinek bób, i przesmażamy całość jeszcze ok 2 min.  
Spulchniamy widelcem gotowy kuskus i dodajemy do niego zawartość patelni. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Na koniec dodajemy posiekną miętę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.



Grillowany łosoś teryaki z brokułami, mango i czarnym ryżem

Naczytałam się historii, że łosoś, że brokuły, że mango... ech że to wszystko wrogiem celulitu. Zatem jedzmy na zdrowie! Pachnie jak w suszarni w porze lunchowej, gdzie serwuje się maki z grillowaną rybką. Wygląda trochę jak danie z restauracji "Dziki ryż", dzięki wspaniałemu czarnemu ryżowi. Smakuje jak coś egzotycznego z tajskiej wyspy. Genralnie odlotowe :)


Grillowany łosoś teriyaki z brokułami, mango i czarnym ryżem
(2 porcje)
  • 370 g łososia
  • 100 g czarnego ryżu
  • 1 mango
  • 1/2 brokuła
  • 3 łyżki sosu teriyaki 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

marynata do łososia:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki syropu klonowego 
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 żabek czosnku przecisniety przez praskę
sos:
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta tajskiej chili (według upodobań ostrości)



Wymieszać skłądniki marynaty. Obtoczyć w nim łososia i odstawić na ok 1,5 h. 
Wymieszać składniki sosu i odstawić. 
Ugotować czarny ryż w lekko osolonej wodzie z jedną łyżeczką oleju sezamowego. 
W czasie gdy ryż się gotuje, brokuła podzielić na małe różyczki obrać łodygi, oraz obrać i pokroić w kostkę mango. 
Na grillu elektrycznym (obustronnym) ułożyć brokuły i grillować je ok 5 min. Następnie wyjąć łososia z marynaty i dodać na grilla i piec następne 5 min. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, możemy użyć patelni grillowej. Należy wydłużyć czas grillowania ok 2 krotnie i w połowie czasu obrócić brokuły i łososia na drugą stronę.  
W czasie gdy ryba i brokuły się grillują przelać resztę marynaty do rondelka, dodac 3 łyżki sosu teryjaki i zagotować. Marynatę gotować przez chwilę, do momentu jak zacznie gęstnieć. 
Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. 
Wymieszać brokuły, ugotowany i odcedzony z wody ryż oraz mango z przygotowanym uprzednio sosem i wyłożyć na talerze. 
Na brokułach z ryżem i mango ułożyć grillowanego łososia, polać łososia gorącą marynatą i posypać prażonym sezamem.