poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pasta ze szprotek

Dzisiaj coś pysznego na wigilijne  śniadanie. Wesołych Świąt Kochani! 


Pasta ze szprotek
  • 1 puszka szprotek w sosie pomidorowym
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka majonezu 


Przełożyć szprotki do półmiska wraz z sosem pomidorowym. Dodać posiekaną na drobno cebulę, oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka. Doprawić łyżką majonezu i wymieszać. Podawać z pieczywem. Smacznego!



czwartek, 12 grudnia 2013

Pasta z soczewicy i ciecierzycy

Kolejna pasta będzie zarówno z ciecierzycą jak i soczewicą czerwoną. Dotychczas w kuchni używałam głównie do farszu zielonej soczewicy, ale czerwona jest zdecydowanie delikatniejsza i szybciej się gotuje. Jeśli gotujemy zieloną soczewicę dobrze jest ją wcześniej namoczyć wtedy czas gotowania może nam się skrócić do 40 min. W innym wypadku będziemy czekać wieki, aż zmięknie. Pamiętajmy także, żeby solić soczewicę dopiero pod koniec gotowania ponieważ solenie powoduje twardnienie nasion co wpływa znacznie na ich walory smakowe. 


Pasta z soczewicy i ciecierzycy

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 80 g ciecierzycy z puszki
  • 50 g łuskanych orzech włoskich
  • 1 mały pęczek cienkiego szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • kilka kropel cytryny do smaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • chili



Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać wodą tak, aby była ledwo przykryta. Dodać 1 łyżeczkę oliwy i  doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem ok. 15 min., aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz do garnka. Gotową soczewicę przełożyć do naczynia z osączoną ciecierzycą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy. Na patelnię dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili szczyptę chili, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić pod przykryciem kilka minut. Na suchej patelni uprażyć orzechy a następnie je posiekać i przełożyć do naczynia z soczewicą i ciecierzycą. Dodać do warzyw sos z patelni, otartą skórkę z 1/2 cytryny i dokładnie zblendować. Doprawić sola, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. 

Sałatka śledziowa ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi





Sałatka śledziowa ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

  • 2 płaty śledziowe w sosie śmietanowo-musztardowym
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • garść świeżego szpinaku
  • szczypta tymianku
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego


Szpinak wyłożyć na talerz, na szpinaku ułożyć pokrojone na połówki pomidory. Płaty śledziowe obtoczone w sosie pokroić na mniejsze cząstki i ułożyć równomiernie na sałatce. Posypać czosnkiem niedźwiedzim i tymiankiem. 


poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pierś z kurczaka w sosie jabłkowym z pieczarkami i przysmakiem buraczkowym

No i nadeszła zima... brrr... w Pruszkowie jeszcze nie ma śniegu, ale nadciągają już grafitowo-szare chmury, które zwiastują jego nadejście. Trzeba się dostosować do pory roku i zapomnieć na kilka miesięcy o pięknie pachnących pomidorkach, fasolce szparagowej, gruntowych ogórkach i owocach z sadu. Strasznie mi smutno z tego powodu, ale próbuje się jakoś odnaleźć w rzeczywistości i wykorzystać to co aktualna pora roku ma do zaoferowania. Uwielbiam dodawać owoce do mięsa: maliny, śliwki, wiśnie, żurawinę, ananasa i jabłuszka. Do pieczenia polecam twardą i kwaskową szarą renetę, ale do sosu który zaproponuje można dodać dowolny gatunek, taki jaki mamy pod ręką. Jako dodatek do mięsa przygotowałam przysmak buraczkowy, który znalazłam w ostatnio przeglądanej przeze mnie książce "Zdrowe kalorie". Całe danie jest lekkie, bez zbędnej ilości tłuszczu i śmietany. Smacznego!



Pierś z kurczaka w sosie jabłkowym z pieczarkami i  przysmakiem buraczkowym
(3-4 porcje)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 dużych pieczarek
  • 200 g  jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 cebula dymka
  • sól
  • pieprz biały
  • 5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka kropel cytryny
  • świeży tymianek
  • świeża szałwia

przysmak buraczkowy:
  • 4 buraki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • biały pieprz

Buraki umyć i osuszyć a następnie wstawić na blachę do nagrzanego do 250 C piekarnika i piec przez 1 h.
Zeszklić posiekaną dymkę na 2 łyżkach oliwy, dodać obrane i starte na tarce o grubym oczku jedno jabłko. Doprawić czosnkiem, posiekaną szałwią i tymiankiem po kilka gałązek.Dusić przez 10 min na średnim ogniu pod przykryciem a następnie dodać 200 g jogurtu naturalnego gęstego i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 7 min, doprawić solą i białym pieprzem. Na oddzielnej patelni udusić doprawione solą pieczarki na 1 łyżce oliwy
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić każdą pierś na 4-5 dużych kawałków. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z 1 łyżeczką masła i na dużym ogniu obsmażyć kawałki przez chwilę z każdej strony. Odłożyć mięso na talerz.
Wyjąć z piekarnika buraczki, ostudzić je. Zmniejszyć temperaturę do 200 C. Kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pokryć je sosem jabłkowym z pieczarkami oraz kilkoma gałązkami świeżego tymianku i zapiekać przez 20 min.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, ogórka i buraka oraz obrane ze skórki jabłko. Wszystko wymieszać i dodać jogurt, doprawić solą i białym pieprzem a następnie odstawić do lodówki.
Gdy kurczak będzie gotowy podawać z przysmakiem buraczkowym, można dodać też ziemniaczki lub ryż.






niedziela, 1 grudnia 2013

Pasta z chudego twarogu z papryką, suszonymi pomidorami i bazylią

Szaleństw z pastami ciąg dalszy.... 





Pasta z chudego twarogu papryką, suszonymi pomidorami i bazylią

  • 100 g chudego twarogu
  • ¼ czerwonej papryki
  • 3 suszone pomidory
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii



Bazylię posiekać a paprykę i suszone pomidory pokroić w kosteczkę a następnie dodać warzywa i zioła do twarogu, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Podawać z chlebem żytnim.